-
1
Mecenes -
2.0€
mensuals -
26.23€
total
PMP #48 - Menys és més i Superorganismes
-
PMP48.mp3: :
En aquest episodi et porto una contradicció aparent. Menys és més i els superorganismes,
"Less is more." *Robert Browning*
Tendim a pensar que hem de fer més, ser més, tenir més, sentir més... Tendim a pensar que "més" ens farà feliços. Compliquem les coses i busquem solucions complexes als nostres problemes.
Però i si no es tracta de més sinó de menys?
Simplificar, es troba allò que és essencial i bàsic i desfer-se de la resta. La simplicitat és la sofisticació definitiva.
Centra't en allò que és realment important. Menys és més.
Tinc una pregunta per tu: Com podria ser millor la teva vida amb menys?
2. Pauer Curiosity *Superorganisme*
Has observat mai un niu de formigues atentament? O un rusc d'abelles? Sempre m'ha fascinat el seu comportament, i com viuen en "societat" on hi ha una casta reproductora i una treballadora. Aquest fenomen es coneix com a eusocialitat.
Alguns autors es refereixen a aquests grups com a "Superorganismes". Bàsicament, són un *grup d'organismes que estan tan ben organitzats i estretament units que han desenvolupat col·lectivament trets els quals recorden a trets que trobem en organismes normals i veritables*.
És com si tinguessin òrgans i sistemes clarament marcats que permet al superorganisme antenir la seva supervivència i que aïllats són incapaços de sobreviure: Sistema reproductiu, defensa, comunicació, obtenció de recursos, etc. Igual que els nostres teixits i cèl·lules, cap formiga pot sobreviure sola fora del superorganisme.
No hi ha gaires conjunts d'organismes que podem definir com a "superorganisme" però hi ha un grup els "insectes eusocials" que és el que en trobem amb més abundància. El més increïble de tots són les formigues talladores de fulles.
Aquestes formigues tenen una sola reina que viu uns 15 anys, que dóna llum a tota la colònia que pot arribar a tenir milions d'integrants després de reproduir se amb 5 mascles i emmagatzemar l'esperma dins seu. Els descendents d'aquesta s'especialitzen i creen una línia de producció on talen i porten al niu fulles d'arbres. Perquè al niu?, doncs perquè dins del niu conviuen simbiòticament amb un fong que digereix les fulles (sistema digestiu) i així les formigues poden menjar. Et deixo un vídeo d'aquest fenomen fascinant: https://www.youtube.com/watch?v=-6oKJ5FGk24
Potser pensaràs que això de les jerarquies i castes només passa en insectes. Doncs potser et sorprendrà saber que hi ha uns mamífers que també tenen "reina" i treballadors. Les rates talp o farumfer. Un dels mamífers més lletjos que he vist mai, però un dels més curiosos del planeta. Aquí un vídeo:https://www.youtube.com/watch?v=A5DcOEzW1wA
Què et sembla?
Formiques fent ponts: https://www.youtube.com/watch?v=4BdjxYUdJS8
Deixa un comentari
Per afegir un comentari, inicia la teva sessió o registra't.