Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Power Monday Podcast

inspiració i ciència per viure millor

 • 1
  Mecenes
 • 2.0
  mensuals
 • 26.23
  total

PMP #58 - Malalties mentals i 7 factors per frenar-les

 1. PMP58.mp3
  : :
En aquest episodi aprendràs sobre l'estigma dels problemes de salut mental, el seu orígen i com fer-lis front.
"Les malalties mentals no són res de què avergonyir-se, però l'estigma i els prejudicis ens haurien d’avergonyir a tots."  *Bill Clinton*
Depressió, ansietat, trastorn bipolar, esquizofrènia, estrès postraumàtic..... Les malalties mentals estan altament estigmatitzades, fins al punt que no ens atrevim a admetre o reconèixer que tenim algun problema. En aquest episodi comparteixo informació sobre l'epidèmia de les enfermetats mentals i 7 factors que poden disminuïr el risc de patir o poden paliar les malalties mentals. 
Popularment, els trastorns mentals s'han vinculat amb Villans, males persones, persones que tenen una mala actitud enfront de la vida, amb persones que tenen un mal comportament o que no s'adapten . És a dir, *culpabilitzem als pacients que pateixen aquestes malalties*. Creiem que són els responsables.
Però el cervell, l'òrgan que dóna llum a la nostra consciència, pot fallar com ho fa el nostre cor o el nostre fetge. El cervell pot tenir malalties també, i no és culpa de la persona.
Deixem d'estigmatitzar les malalties mentals. Són reals. Ens afecten a tots. I requereixen tractament. No és dolent demanar ajuda, per això estan els professionals.
Si creus que pateixes o coneixes algú que pugui patir una malaltia mental i no la tracta, demana o suggereix ajuda professional, de la mateixa manera que ajudaries a un malalt.
Necessites ajuda? No dubtis en contactar amb un professional.
Factors:
Exercici, nutrició, dormir, meditació i gratitud, exposició al sol, consum de drogues. 
Referències:
Revisió sistemàtica i metanàlisis de la prevalença de trastorns de salut mental global: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8119461/
Qualitat de dieta i malalties mentals: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6755986/
Salut mental, factors de risc modificables: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8619252/
Intervencions basades en l'estil de vida per depressió: https://doi.org/10.1016/j.jad.2021.02.012