Atención: Tu navegador no soporta algunas funcionalidades necesarias. Te recomendamos que utilizes Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Power Monday Podcast

inspiració i ciència per viure millor

  • 1
    Mecenas
  • 2.0
    mensuales
  • 26.23
    total

PMP# 51 - Pot la tecnologia solucionar els nostres problemes?

  1. PMP51.mp3
    : :
Tenim molta fe en que la tecnologia ens salvarà dels problemes, però pot solucionar els problemes que el seu ús ja va crear? Això en aquest episodi!
"No problem can be solved at the same level of consciousness that created it"  Albert Einstein
Tenim molta fe en que la tecnologia ens salvarà dels problemes, però pot solucionar els problemes que el seu ús ja va crear?
En aquest episodi parlem de si solucions tecnològiques són la resposta i molt més.
En la segona part et presento la Permacultura una de les possibles eines per fer front a aquesta crisis.
Els problemes que són fruit d'una visió limitada de la realitat difícilment es poden resoldre sense millorar la nostra visió de la realitat. O sigui, sense modificar el nostre paradigma. Aquesta reflexió es pot aplicar en molts camps, però m'agrada especialment en el context de les solucions tecnològiques o "technofixes" i l'optimisme tecnològic.
Desafortunadament, la nostra visió actual del món es basa en la *"il·lusió de separació"*. Bàsicament pensem i actuem com si l'ésser humà estigués aïllat del medi ambient, de la naturalesa. Mentre seguim veient la naturalesa com una part separada de nosaltres seguirem utilitzant la ciència i la tecnologia per explotar-la, tot i les seves conseqüències per nosaltres mateixos.
Quina seria la solució? Canviar la nostra visió del món. *D'una visió de separació de la natura a una d'interconnexió*. Quan fem aquest canvi de paradigma, tot pot canviar com per exemple: com tractem el medi ambient, el sistema econòmic (zero creixement), tecnologies socials, etc.
Per què tendim a buscar solucions tecnològiques als nostres problemes? Doncs perquè és més fàcil aconseguir crear una màquina o tecnologia que convèncer que la gent modifiqui el seu comportament.
La meva opinió és que una nova tecnologia no serà la solució principal als problemes ambientals i socials, tot i que serà molt necessària. Prioritzar propostes racionals, basades en "low tech", renovables, reutilitzables, reciclables, de proximitat que fomentin comunitats saludables que ataquin l'arrel del problema i no el símptoma.
Què n'opines tu? Pot la tecnologia, salvar-nos dels nostres problemes?
PERMACULTURA
Una de les possibles propostes que pot ajudar-nos a enfrontar els problemes ambientals i socials actuals és la permacultura.
La permacultura promou treballar AMB en comptes de treballar en CONTRA la naturalesa. Es tracta de reconstruir les bàsiques relacions amb la gent, la terra i els sistemes que ens permeten sobreviure.
La permacultura és un *conjunt de pràctiques i de formes de pensar per tal de crear una producció agrícola sostenible, molt eficient en energia i respectuosa dels éssers vius i les seves interrelacions recíproques*.
És una proposta molt interessant que ja s'està aplicant en diferents regions.
Creus que és essencial aplicar a la permacultura globalment? O creus que és una Utopia?
Notes: 
Llibre interessant i autor: http://newtechnologyandsociety.org/  Technofix: Why technology wont save us or the environment. Michael Huesemann
Recomano també: How to avoid Climate catastrophe - Bill Gates.
Curs de Permaculture de l’universitat de Oregon:
Exemple de permacultura actualment:https://www.youtube.com/watch?v=dztgMnaH1rw