Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Power Monday Podcast

inspiració i ciència per viure millor

 • 1
  Mecenes
 • 2.0
  mensuals
 • 26.23
  total

PMP #56 - La ciència dels somnis i somnis lúcids

 1. PMP56.mp3
  : :
Has tingut mai un somni lúcid? En vols tenir més? En auqest episodi aprendràs com i què diu la ciència sobre els somnis
Has tingut mai un somni lúcid? En vols tenir més? En auqest episodi aprendràs com i què diu la ciència sobre els somnis
Els somnis són l'experiment més notable en psicologia i neurociència, realitzat cada nit en cada persona que dorm. Ens demostren que quan el nostre cervell està desconnectat de l’ambient pot generar per si mateix un món sencer d’experiències conscients.  Tot i això en molts sentits els somnis són un gran misteri.
Que sabem de moment? Existeixen 3 teories contemporànies acceptades sobre somiar:
 • *Model Psicodinàmic de Freud*: Els somnis representen el compliment dels desitjos inconscients relacionats amb els impulsos egoistes (sovint sexuals o infantils). El contingut inconscient latent es dissimula mitjançant la censura creant l'estrany contingut oníric manifest. L’impuls per somiar s’associa  amb sistemes dopaminèrgics i "interessos apetitius".
 • *Activació-Entrada-Modulació de Hobson* :El nostre estat conscient està determinat per tres factors: (a) Activació: nivells d'activitat cerebral total i regional, (b) Entrada: activació generada internament o externament, (c) Modulació: la proporció de neuromoduladors aminèrgics i colinèrgics. El son i els somnis REM es caracteritzen per alts nivells d'activació, entrada interna i modulació colinèrgica
 • Neurocognitiu (Foulkes, Domhoff): Somiar és el que passa quan el cervell madur està adequadament activat, desconnectat dels estímuls externs i sense autoreflexió. Un cop instigat, el somni es basa activament en esquemes de memòria, coneixements generals i informació episòdica per produir simulacions del món.
Quina teoría t’agrada més a tu? Tens alguna teoria sobre els somnis?
Albert Einstein va dir que "la imaginació apunta a tot el que encara podríem descobrir i crear", i de fet, somiar pot arribar a ser la forma més pura de la nostra imaginació.
Estudis: